Google PlusFacebookTwitter

Pixar tentoonstelling – Amsterdam EXPO

By on 11 juli 2013 in Algemeen | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Eind mei opende in de Amsterdam EXPO de tentoonstelling ‘Pixar, 25 years of animation‘. De tentoonstelling stond voorheen in onder andere New York, London en Hong Kong. Ik nam een kijkje bij de tentoonstelling en mocht bij hoge uitzondering foto’s maken van de tekeningen en beeldjes.

Woody & Buzz

Als je de tentoonstelling binnenkomt, begin je gelijk met een tijdlijn met daarop alle Pixar-films vanaf het allereerste begin. Alle ‘short films‘ komen voorbij, afgewisseld met de ‘lange Pixar-films‘. Al snel loop je tegen kleibeeldjes aan van onder andere Wall·e en Woody & Jessie uit Toy Story. Aan de wand hangen allerlei schetsen met daarop personages in hun beginfase. Vaak bestaan ze in het begin maar uit drie lijnen, later worden schetsen gedetailleerde tekeningen. Het zijn schetsen van Toy Story tot Finding Nemo en van The Incredibles tot Brave. Naast schetsen zijn er ook storyboards en schilderijen te zien.

Maar de centrale vraag is voor velen: hoe komt zo’n pixar-film nou tot stand? En zo’n figuurtje dan? Op die vraag krijg je helaas geen echt antwoord, al kun je wel bij enkele schetsen en filmpjes zien hoe het proces verloopt.

Waar ik wel erg van onder de indruk was, is Pixar’s ‘Zoëtrope‘. Een ronddraaiende schijf met daarop 24 verschillende posities van diverse Toy Story personages. Door het snel ronddraaien lijkt het alsof de poppetjes echt bewegen. Erg leuk gemaakt!

Maar dat was voor mij dan ook het hoogtepunt van de expositie, samen met de kleifiguurtjes. Het is leuk om een keer te zien en mee te maken, maar verwacht er niet te veel van.

De Pixar tentoonstelling zal nog t/m eind oktober te zien zijn in de Amsterdam EXPO. Meer informatie vind je op de website van Amsterdam EXPO.

Hieronder alvast een paar beeldjes ter illustratie. (Klik op de foto om de afbeelding te vergroten)

 Photo 29-06-13 03 37 57Photo 29-06-13 03 29 57

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *