Google PlusFacebookTwitter

2013: The movies

By on 6 januari 2014 in Algemeen | 1 comment

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Vorig jaar blogde ik ook al over de pareltjes van 2012 en het is nu tijd om de beste films van 2013 te evalueren. Het was geen fantastisch jaar qua films, maar toch kon ik niet goed een keuze maken. Ook qua PAC-films viel het een beetje tegen, maar de Nederlandse films daarentegen waren beter dan ooit.

Eén van de films waar ik naar uitkeek was ‘The Great Gatsby‘ met Leonardo DiCaprio. De film werd niet heel goed ontvangen door de pers en ook het publiek was niet laaiend enthousiast, maar ik ben fan van Leo en vind Baz Luhrmann een goede regisseur. Het zag er allemaal strak uit en de moderne muziek paste perfect bij de historische scenes.
Maar de actie/thriller ‘Escape Plan‘ verraste mij enorm. De film met Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger (die ook goed was in ‘The Last Stand‘) nam een onverwachte wending en leek van tevoren op een ’13 in een dozijn film’, maar was het zeker niet voor mij.

De zes beste films:

GRAVITY

1. Gravity – De trailer vond ik niet heel spannend op mijn macbook, maar toen ik de trailer zag in IMAX vond ik het toch wel beangstigend en spectaculair. Wat een goede film, ik heb ‘m tot 3 keer toe in IMAX gezien. Dokter Ryan Stone (Sandra Bullock) en Matt Kowalski (George Clooney) gaan op een ruimtemissie, maar door rondvliegend puin wordt de missie voortijdig afgebroken. Hun ruimteschip wordt geraakt en ze kunnen met deze shuttle niet terug naar de aarde. Hoe komen ze veilig thuis? Vooral de beginscènes, waarbij je door de ruimte zweeft, zijn bizar goed gemaakt. Zelfs het 3D voegt bij deze film iets toe. Ik vond de film adembenemend, maar tevens beangstigend omdat de aarde zo kolossaal lijkt vanuit de ruimte en de stilte is beklemmend. Deze moet je echt zien!

Captain Phillips

2. Captain Phillips – De film is gebaseerd op een boek van Richard Phillips, kapitein van het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama, dat in 2009 voor de Somalische kust werd gekaapt. In de hoofdrol Tom Hanks als Captain Phillips. Je leest steeds vaker dergelijke berichten over Somalische piraten en het is interessant om te weten hoe zo’n kaping er aan toe gaat. Een sterke film waarbij je tot het einde op het puntje van je (bioscoop)stoel zit!

Django Unchained

3. Django Unchained – Hier keek ik ook al tijden naar uit: regisseur Quentin Tarantino maakte weer een nieuwe film met in de hoofdrol Jamie Foxx, Christopher Waltz én Leonardo DiCaprio. Over een bevrijde slaaf die samen met een Duitse bountyhunter op zoek gaat naar zijn vrouw en haar wil bevrijden uit de handen van een katoenplantage-eigenaar. Rond de film was veel controverse, omdat Tarantino ‘The N-word’ niet schuwt.

The Wolf of Wall Street

4. The Wolf of Wall Street – Ik zag hem tijdens een persvoorstelling begin december en heb drie uur genoten van Leonardo DiCaprio (jaja, daar is-ie weer). Al weet ik niet of deze meetelt voor 2013 of toch 2014 aangezien hij aanstaande donderdag pas uitkomt in Nederland. Interessante en vermakelijke film over het leven van Jordan Belfort die binnen korte tijd het maakte op Wall Street en daarmee veel geld verdiende, maar het net zo snel weer kwijt was aan feestjes, hoeren, drugs en nog meer feestjes.

Prisoners

5. Prisoners – Aangrijpend drama waar twee kindjes met Thanksgiving worden ontvoerd en de vader (Hugh Jackman) het zoekwerk niet aan de politie overlaat (Jake Gyllenhaal), maar het heft in eigen handen neemt en de kinderen zoekt. De ontvoerder wordt door hem opgespoord en mishandeld. IJzersterk verhaal met een onverwacht einde.

Rush

6. Rush – Als je me een beetje kent, weet je dat ik niet zo hou van auto’s en F1, maar ik besloot toch deze film te zien en heb er totaal geen spijt van. Het gaat om twee autocoureurs, James Hunt (Chris Hemsworth) en Niki Lauda (Daniel Brühl), die de strijd met elkaar aangaan. Intense film, waarvan ik zeker niet verwacht had, dat dit één van de beste films van 2013 zou worden.

 

Maar er waren niet alleen maar goede films, sterker nog, er waren behoorlijk veel films die tegenvielen. Bij sommige had ik zelfs spijt dat ik ze bezocht heb en nog bleef zitten tot het einde ook. ‘Zo slecht kan die film toch niet zijn, hij zal zometeen vast leuk worden,’  heb ik vaak gedacht.

 

De zes slechtste films:

1. Movie 43 – Een film met meer A-sterren dan de gemiddelde film, maar met een bizar script zorgt het alsnog voor 0 sterren.

2. Ushi must marry – Nu kun je denken: ‘Wat verwacht je bij Ushi?’, maar toch dacht ik dat Wendy en haar scriptschrijvers doorhadden dat het slecht ging worden en dat ze het daarom goed aanpakten, maar helaas.

3. The Counselor – Ik vond hem zo slecht dat ik zelfs ben weggelopen tijdens de film, ondanks hoge verwachtingen door de cast, bestaande uit onder andere Javier Bardem, Michael Fassbender en regisseur Ridley Scott

4. Bad Grandpa – Een film van de Jackass-familie kan niet veel goeds betekenen, maar door de trailer leek de film vol humor te zitten, maar alle leuke stukjes uit de film zaten al in de trailer en ben zonder een glimlach de zaal weer uitgelopen.

5. Machete kills – De eerste film was heel tof, maar het vervolg was dramatisch slecht. Nu vond ik deel I zo leuk, dat ik dacht dat deel II dat ook wel zou zijn, maar helaas niet. Zelfs bekende namen als Lady Gaga, Cuba Gooding Jr. en Mel Gibson konden de film niet redden. Jammer. 

6. The Big Wedding – Veel A-sterren, slechte humor bij een bruiloft. Zelfs op een zondagavond is deze film niet te pruimen.

 

En dan waren er nog de beste Nederlandse films. Ik heb het nooit zo op Nederlandse films, maar dit jaar zaten er toch een paar leuke tussen.

 

De zes beste Nederlandse films:

1. Borgman – Regisseur Alex van Warmerdam op zijn best met Hadewych Minis, Mike Weerts, Jan Bijvoet en Annet Malherbe (wat ziet ze er goed uit!). Een zwerver wordt achtervolgd en klopt bij Marina aan, die de zwerver een bad laat nemen en een paar nachten laat logeren bij haar thuis. Haar man is nergens van op de hoogte en ondertussen voert de zwerver iets in zijn schild. Een aparte film, waarbij de achterliggende gedachte vaag blijft, maar des te leuker de film.

2. Boven is het Stil – De laatste film van de overleden acteur Jeroen Willems. Het gaat over een boer die met zijn zieke vader op een boerderij woont, maar deze boven ‘wegstopt’. Boer Helmer leidt een eenzaam en teruggetrokken leven en durft niet uit te komen voor zijn gevoelens voor de melkboer. Mooie en ontroerende film met weinig dialogen en veel (pijnlijke) stiltes.

3. Het Diner – Naar het boek van Herman Koch: een van de weinige boeken die ik laatste jaren heb gelezen en ook nog plezier aan heb beleefd. Ik keek al maanden uit naar deze film en vond ‘m briljant. Knap hoe men anderhalf uur kan vullen met een verhaal dat zich alleen maar rond de eettafel afspeelt.

4. Chez Nous – Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, in de periode van de Gay Pride, en gaat over een gay-café dat zijn deuren moet sluiten omdat de rekeningen niet meer betaald worden. Een clubje bezoekers, waaronder Alex Klaassen, Achmed Akkabi en Thomas Acda besluit om tijdens de Gay Pride een duur sierraad te stelen in een museum, zodat ze het café terug kunnen kopen. Een leuke en onderhoudende film met 10.000 versies van Anita Meyers ‘Why Tell Me Why’.

5. Soof – Gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman met een stuntelende Lies Visschedijk die een gezin bij elkaar probeert te houden, maar tevens zich wil richten op haar eigen cateringbedrijf(je). En dat gaat uiteindelijk niet helemaal goed. Aardig verhaal, maar met leuke grappen en cameo’s.

6. Mannenharten – Het origineel ‘Männerherzen’ stamt uit 2009 en was in Duitsland een succes en ook in Nederland lijkt het goed te gaan met de film. Een klassiek mozaïekverhaal over liefde en zelfs voor mannen is het leuk om mee te gaan met hun partner. De film heeft zijn grappige momenten, al zijn er ook wat onderwerpen die niet volledig aanslaan.

 

Ik ben erg benieuwd naar de diverse films die er gaan komen in 2014. Volgend jaar weer een lijstje met aan- en afraders!
Wat vond jij de beste film van 2013?

1 Comment

  1. Serena

    06/01/2014

    Ik mis The Butler!!!

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *